Komplementärmedicin naturligt i tysk sjukvård Skriv ut Skicka sidan
2010-10-18 09:35

I Tyskland som i många andra länder är det mycket vanligt med CAM-behandlingar även av barn och bebisar. Bland de vanligaste hittar du homeopati och osteopati men det finns många olika terapiformer som gäller under samma bestämmelser.

För att självständigt kunna arbeta med CAM måste man vara "heilpraktiker", som är en slags basmedicinsk utbildning. Om du själv inte är "heilpraktiker", kan du ändå arbeta under en sådan eller under t ex en läkare.
Många läkare, sjukgymnaster mm vidareutbildar sig också ofta inom CAM.

Samarbetet mellan olika professioner är inte perfekt men fungerar oerhört mycket bättre än i Sverige. Remisser och rekommendationer förekommer flitigt mellan läkare, barnmorskor mm till exempelvis osteopater eller homeopater.

Som osteopat finns ibland möjligheten att arbeta inom ortopedi, på barnavårdscentral, förlossningsavdelning mm. På sjukhusets förlossningsavdelning finns speciella skåp med homeopati och personal som har kunskaper inom detta område. Homeopatmedel säljs också på vanliga apotek.

Det har just varit en stor osteopatisk kongress i Hamburg med många internationella föreläsare och i november hålls en ändå större i Berlin.
Båda med temat "Osteopati för barn och nyfödda".

 

Här nedan finner du länkar till några hemsidor för CAM-kongresser med inriktning på barn, graviditet och förlossning. En kongressen arrangeras av en skola som också har en Masterutbildning i barnosteopati.

http://www.osteopathie-schule.de/de/kurse/akademie-fuer-kinderosteopathie

http://www.osteopathie.de/kongress/gb-home.html

http://www.osteopathie-schule.de/de/kurse/kongress

http://www.iffs2010.com/PC-1.html

http://www.homeopathyeurope.org/third-children2019s-homeopathy-congress


I Sverige har vi en lag som gör att vi inte kan erbjuda möjlighet till bästa hälsa för barn och bebisar. När kommer lagändringen!